blogi

Kovakaan treeni ei riitä kompensoimaan istumatyön haittoja - miksi kannattaa valita sähköpöytä?

25.4.2017 13:08

Herätyskello soi klo 7.00. Aamupuuro ja kuppi kahvia, jos ei ole tullut painettua liiaksi torkkua. Matka töihin autossa ISTUEN, työpäivä työpöydän ääressä ja palavereissa ISTUEN, kotimatka autossa ISTUEN ja loppuilta kotisohvalla ISTUEN. Karua, mutta totisinta totta liian monelle työikäiselle.

Yhä useammalla työikäisellä arkiliikunta jää vähäiseksi ja istumisen sekä paikallaan olon määrä on jatkuvassa kasvussa. Jotta pysyisimme mahdollisimman terveinä, kehoa tulisi kuormittaa mahdollisimman monipuolisesti. Tulisi hengästyä, hikoilla, kehittää lihasvoimaa, kehonhallintaa sekä liikkuvuutta. Kaikkia näitä yhteensä n. 4 tuntia viikossa.

Jos työsi on staattista toimistotyötä ja istut yli 90% työajastasi, ei kovakaan 1-2 tuntia kestävä treeni työpäivän päätteeksi riitä kompensoimaan haittoja, joita usean tunnin yhtäjaksoinen istuminen on saanut kehossasi aikaiseksi. Tässä suurin syy siihen, miksi nykyään suositellaan lisäämään aktiivisuutta jo työpäivän aikana esimerkiksi vaihtelevilla työasennoilla.

….PARAS ASENTO ON AINA SEURAAVA ASENTO….

 

Sähkösäätöinen pöytä

1. KANNUSTAA TYÖSKENTELEMÄÄN SEISTEN

Sähkösäätöisellä pöydällä saadaan istumatyöläisen arkeen todella suuri muutos energiankulutukseen. Otetaan esimerkiksi n. 180 cm pitkä ja n. 80 kg painava mies. Jos hän istuu koko työpäivän (7,5 h) ajan, on hänen energiankulutuksensa tuona aikana n. 830 kcal. Jos hän työskentelee puolet työpäivästä istuen ja puolet seisten, on tuon 7,5 tunnin aikana kulutettu energiamäärä n. 1010 kcal. Nopsasti laskettuna 180 kcal enemmän…. WOW!! Jätskituutin kilokalorimäärä.

2. MADALTAA KYNNYSTÄ SÄÄTÄÄ TYÖPISTETTÄ ITSELLEEN SOPIVAKSI

Työasennon vaihtaminen ja yksipuolisten asentojen välttäminen ovat hyvän ergonomian a ja o. Vaihtelevien työskentelyasentojen mahdollistamisen sekä kohonneen energiankulutuksen lisäksi sähkösäätöisen pöydän avulla jokainen saa säädettyä itsellensä ergonomisen työpisteen myös perinteiseen istuen työskentelyyn. Aina pelkät työtuolin säädöt eivät riitä hyvän ergonomian saavuttamiseksi, koska ihmiset ovat mittasuhteiltaan erilaisia.

Myös sähköpöydällä on väliä. On huolehdittava, että sähköpöydässä on riittävä säätövara kaiken pituisille ihmisille. Sähkösäätöisen pöydän perimmäinen ajatus häviää heti, jos pöytä ei esim. nouse riittävän korkealle. Futran mallistosta löytyvän sähköpöydän (IB DUO) runko nousee korkeimmillaan n. 118 cm. Tähän kun lisätään 2,5 cm kansilevyn korkeutta, pöydän kokonaiskorkeus on silloin 120,5 cm. Tämä korkeus riittää hienosti n. 180 cm pitkälle miehelle, jos hän työskentelee sukat jalassa. Kun jalkojen alle laitetaan jalkojen yksipuolista kuormitusta vähentävä tasapainolauta (esim. Gymba tai Steppie) tai työpistematto, jää tuo 120 cm korkea sähköpöytä liian matalaksi.

Kun halutaan hankkia sähköpöytä, missä korkeudensäätö on varmasti riittävä, kannattaa Futran nettisivuilta kurkata malleja IB Duo Plus (kaksimoottorinen sähkörunko) tai IB Trio Plus (kolmimoottorinen sähkörunko, mikä sopii esim. kulmatyöpöydäksi). Näiden molempien sähkörungot nousevat jopa 127 senttimetriin, joten 2,5 cm kansilevyn kanssa saadaan korkeimmillaan jopa 129,5 cm korkea sähkösäätöinen työpöytä. 

Sopii siis vaikka koripalloilijoille ;)

© 2019 Oy Futra Ltd. Sivuston toteutus netON.fi.